schrijft

Schrijven maakt me blij. Ik werk aan boeken, artikelen, interviews, essays en opiniebijdragen. Maak hier kennis met enkele van mijn publicaties.

Liefdeskracht. Sleutel tot vitale relaties – verschijnt 2025

Ieder mens leeft om lief te hebben en geliefd te worden. Maar al te vaak lopen we echter vast in onze hang naar liefde. We maken de behoefte aan veiligheid, romantiek en/of seksualiteit teveel leidend. De relatie met een ander bepaalt daardoor te vaak wie je bent. Afhankelijkheid en scheefgroei zijn het gevolg.

Liefdeskracht neemt je mee in het leren van een gezonde omgang met jezelf en met de ander. Je ontdekt dat liefde ten diepste groeit door het volgen van de energie die als eerste op jezelf gericht is. Dat is de motor van een zuivere omgang met jezelf, van diepgaande vriendschappen, een hechte band met je familie, passie in je werk en een volwassen romantische relatie.

Lijfkracht. Sleutel tot ontspanning, heling en ruimte – 2022

Lijfkracht schetst de gevolgen van de prestatiemaatschappij. Veel mensen laten zich teveel bepalen door hun herkomst, hun dominante hoofd, prestaties en hun werkomgeving. Ze raken uit balans: worden overspannen, krijgen onbegrepen klachten, verdoven hun lijf of worden chronisch ziek.

Lijfkracht gaat over over het herstellen van de helende en creërende krachten in je lijf. Aan de basis hiervan staat het terugbrengen van de aandacht in je lijf.  Dit leidt tot ontspanning en herstel. Vervolgens leer je ook hoe je de onderliggende patronen en overtuigingen kunt gaan zien en vernieuwen.

Als je dit ervaart, zul je veel voordelen ervaren: ontspanning, meer balans en veerkracht, herstel van onbegrepen pijn- en spanningsklachten en een goed innerlijk kompas. Kortom, ontdek wat meer belichaming je brengt. Lijfkracht helpt je, met inzicht, voorbeelden en praktische handvatten. Nu de tweede druk! Bestel hier het boek.

gkSerie interviews met sportprofessionals.

Topsporters als Ranomi Kromowidjojo (zwemmen), Daphne Koster (voetbal), Robert van der Horst (hockey) en sportprofessionals als KNVB-voorzitter Michael van Praag vervullen een belangrijke voorbeeldrol. Zeker als het gaat om de acceptatie van homo- en biseksuele sporters.

Voor het magazine Winq|GK heb ik een serie interviews bedacht en uitgevoerd, waarin die acceptatie centraal staat. Met als doel een open en veilig sportklimaat voor iedereen.

 

Rond de crisis. 

In achttien essays beschrijven kenners de toepasbaarheid van de theorie van nabootsing van de Franse filosoof en antropoloog René Girard. Deze bundel verschijnt bij het dertigjarig jubileum van de Girard Studiekring.

Mijn bijdrage, getiteld ‘Worden we nu allemaal ‘puur en eerlijk’?’, gaat in op de verschuiving in de oriëntatie waarmee bedrijven en organisaties hun diensten en mensen proberen te vermarkten; deze verschuiving verloopt van een productgerichte –  via een relatiegerichte – naar een zingevingsgerichte aanpak. Bestel hier de uitgave.

 

Vierde druk ‘Bouwen met groen en glas’. 

Hoe maak je optimaal gebruik van daglicht, zonnewarmte en de weldaad van groen? De toepassing van deze combinatie van natuurlijke overvloed schept een schoon, gezond en prettig binnenklimaat in woningen, scholen, kantoren en zorginstellingen, gecombineerd met een lager energieverbruik voor koelen en verwarmen. Het boek is vertaald in het Frans, Duits en Engels. Bestel hier de Nederlandse versie.

 

‘Gelijkspel. Portretten van homo topsporters’. 

Hoe kan ik helpen om de beeldvorming over homoseksuelen te verbeteren? Met een boek waarin ik homoseksuele en lesbische topsporters portretteer. Topsporters hebben immers voor veel mensen een voorbeeldwerking. Als zij vanzelfsprekend met hun seksuele oriëntatie omgaan, zullen veel amateursporters en supporters die houding overnemen. Gelijkspel biedt tien portretten van (oud)-topsporters en columns van o.m. Mart Smeets en Erica Terpstra. Met prachtige foto’s van Marcel van den Bergh. Bestel hier.

 

Heldenuitdekast

Serie portretten van actieve topsporters. Na ‘Gelijkspel’, waarin veel oud-topsporters aan het woord komen, stelde ik een serie van tien portretten samen voor het sportmagazine Helden. Voor het eerst spreken autocoureur Mike Verschuur, scheidsrechter Jeroen Sanders en korfballer Casper Boom over hun passie voor sport en hun coming-out.

Van de hele reeks verscheen de interne uitgave ‘Helden uit de kast. Portretten van tien topsporters’.

 

 

‘Uw opinie in de krant. In vier stappen deelnemen aan het publieke debat’ 

Heb je wel eens geprobeerd een stuk in de krant of op tv te krijgen? Redacties van kranten, tijdschriften, websites en rtv-rubrieken worden overstelpt met persberichten. Maar goed getimede, originele en publieksgerichte bijdragen aan het debat zijn schaars.

Met dit boek in de hand leer je hoe je in vier stappen kunt deelnemen aan het publieke debat. De uitgave is ontstaan uit mijn trainingspraktijk met groepen wetenschappers, deskundigen en communicatieprofessionals die meer willen dan alleen een persbericht. Bestel hier.

 

Serie interviews met wetenschappers en cultuurdragers. Midas Dekkers houdt niet van sporten: ‘Het kernbegrip voor mij is ‘harmonie’. Dat was het gek genoeg ook al bij die oude Griekse sporters, die streefden naar harmonie tussen lichaam en geest. Dat is één. Ik heb het ook over de harmonie tussen de mens en zijn omgeving. Mensen zijn zo in elkaar gezet dat ze aan hun omgeving zijn aangepast. Elk mens, dier of plant is op zijn gelukkigst als die in overeenstemming is met het milieu waarin die leeft. Nu proberen een hoop mensen op een wanhopige manier de mens te veranderen. Denk aan al die ‘make-me-over’ programma’s. Of aan die hordes die zich door middel van sport proberen op te rekken’.

In deze reeks van bijna 25 gesprekken laat ik o.m. Hans Dorrestijn, Karina Wolkers en Gerard van Velde aan het woord.