Lange adem

Na negen jaar is het zo ver. In 2007 begon ik met mijn doel om de acceptatie van homoseksuelen in de sport te verbeteren, zodat de acceptatie in de samenleving ook toeneemt.

Vorige week beet de eerste voetbalvereniging in Nijmegen het spits af om dit thema te integreren. Tien deelnemers van sportvereniging Orion (trainers, bestuurders) volgen gedurende twee avonden de mede door mij ontwikkelde scholing ‘Sport voor iedereen’.

De noodzaak van het bespreekbaar maken van anders-zijn in de sport ligt in het streven dat iedereen met plezier kan sporten. Dat vraagt een actieve benadering; de insluiting van iedereen. Een illustratie daarvan valt te lezen in De Gelderlander van 30 jan. 2016. Jan-Peter van de Kerkhof (26) zoekt – ná zijn vertrek uit het eerste elftal van de Nijmeegse vereniging Oranje Blauw – de publiciteit. Hij vertelt in het artikel dat hij op zijn zestiende thuis uit de kast kwam. Dit geheim ruim vijf jaar verborgen hield voor  zijn voetbalteam. En nu, weer vijf jaar later, is hij klaar om het met de wereld te delen.